Interventies bij dementie
Interventies bij dementie kunnen worden onderverdeeld in preventieve en behandelende maatregelen. Preventieve maatregelen richten zich op risicofactoren zoals roken, depressie en hoge bloeddruk, terwijl behandelende maatregelen vaak niet direct de aandoening zelf aanpakken, maar de cognitieve en gedragsmatige gevolgen ervan. Farmacologische interventies zijn vaak beperkt en variëren in succes en fysieke activiteit lijkt juist veelbelovend.
Het meeste onderzoek naar de effecten van beweegprogramma’s bij dementie richt zich op aerobe inspanning. Echter, er is steeds meer interesse in de rol van krachttraining. Krachttraining kan spierkracht verbeteren zonder de maximale zuurstofopname te veranderen, wat voordelig kan zijn voor ouderen met cardiovasculaire beperkingen. Hoewel krachttraining minder intensief is dan aerobe inspanning, zijn er aanwijzingen dat het de cognitieve vaardigheden en ADL (activiteiten van het dagelijks leven) kan verbeteren, wat bijdraagt aan de zelfstandigheid van mensen met dementie. De verwachting is dat krachttraining niet alleen de fysieke, maar ook de cognitieve gezondheid van mensen met dementie verbetert.
Maar welke effecten van krachttraining bij mensen met dementie zijn er tot nu toe beschreven? Welke vorm van krachttraining (duur, frequentie, intensiteit, oefeningen) is het meest effectief? En wat zijn de gecombineerde beweegprogramma’s die invloed hebben op het type dementie, de leeftijd van mensen met dementie en hun comorbiditeiten?
Krachttraining lijkt veelbelovend
Wij hebben 11 onderzoeken vergeleken die de effecten van krachttraining op het verouderingsproces en dementie hebben onderzocht. Krachttraining lijkt veelbelovende effecten te hebben op zowel de fysieke als de cognitieve gezondheid van mensen met dementie. Combinaties van aerobe training en krachttraining tonen veelbelovende resultaten, waarbij rekening moet worden gehouden met de individuele mogelijkheden en beperkingen.
Aanvullend onderzoek naar de optimale oefeningen en trainingsvormen voor mensen met dementie is cruciaal. Hierbij moet worden gekeken naar oefeningen die overeenkomen met dagelijkse activiteiten, om zo de zelfstandigheid van mensen met dementie te bevorderen.
Contact
Wil je een samenwerking starten met AISS? Ontdek de verschillende mogelijkheden door te mailen naar t.w.j.janssen@vu.nl