Effectief trainen voor amateursporters: Wattcycling

De beste manier voor gedreven amateursporters om hun sportieve doelen te bereiken, is door te trainen als een topsporter. Topsporters wijden namelijk hun volledige tijd en aandacht aan hun sport, iets wat amateurs ook graag zouden willen doen. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Daarom is het extra belangrijk om de optimale trainingsmethode te vinden voor deze doelgroep. Immers, zij zijn ook een ondervertegenwoordigde groep binnen het wetenschappelijk veld. Daarom zijn wij bij Wattcycling een samenwerking aangegaan om te onderzoeken hoe amateursporters hun beperkte tijd het beste kunnen benutten met het meest optimale trainingschema. De onderzoeksvraag luidt als volgt: welke trainingsmethode (gepolariseerd of HIIT) is de meest effectieve methode om de duurprestatie van een amateur (duur)sporter te verbeteren?

Home » Projecten » Effectief trainen voor amateursporters: Wattcycling

projectnaam

Effect of training strategy on physiological improvements in amateur athletes

betrokken instellingen

Wattcycling
Vrije Universiteit Amsterdam

 

Wattcycling

Wattcycling is een trainingscentrum aan de oever van de Amstel waar sporters trainen op de wattbike: een lucht- en magneetgeremde fietsergometer waarmee het geleverde vermogen per trapomwenteling nauwkeurig en betrouwbaar gemeten en teruggekoppeld wordt aan de fietser. Gedurende een periode van 13 weken worden ongeveer 40 deelnemers getest op de Wattbikes en gevraagd om drie keer per week deel te nemen aan het onderzoek. Op deze manier kan Wattcycling onderzoeken op welke manier zij hun trainingsprogramma’s het beste kunnen aanbieden aan hun klantenbestand.

Welke trainingsmethode (gepolariseerd of HIIT) is de meest effectieve methode om de duurprestatie van een amateur (duur)sporter te verbeteren?

Gepolariseerd trainen (POL) vs. High Intensity Interval Training (HIIT)

Deelnemers aan het onderzoek worden verdeeld in twee groepen: een groep die “gepolariseerd” traint (POL) en een groep die voornamelijk hoogintensieve intervaltraining (HIIT) doet.

Bij POL wordt de training driemaal per week bij Wattcycling uitgevoerd, waarvan één sessie HIIT is, met afwisseling tussen hoogintensieve inspanningen en rustpauzes, en de rest op lage intensiteit, wat neerkomt op 5 uur per week. De HIIT-groep volgt 3x per week een HIIT-sessie van in totaal 3 uur. Alle deelnemers worden geadviseerd om een dag rust te nemen tussen de sessies.

Prestatietests worden uitgevoerd in week 1, 7 en 13 om het programma van de doelgroep te meten, waarbij de POL- en HIIT-groepen worden vergeleken op basis van hun trainingsregime en prestaties. Het prestatieprofiel wordt in kaart gebracht met een critical power test, een VO2max test en een respiratoire compensatiepunt test.

Lees ons magazine

 

Contactinformatie