Freestyle prestaties meten met snowboarders

NeXT is een Nederlands Snowboardteam met een jeugdselectie van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) en is de opstap naar de talentontwikkeling en nationale selectie snowboard freestyle. Trucs in snowboard freestyle worden steeds extremer. Om de prestaties te verbeteren is meer inzicht in de bewegingsuitvoering nodig. Er zijn echter nog geen meetsystemen beschikbaar om de freestyle-prestaties van snowboarders te meten. Dit project komt voort uit een Sportinnovator voucher en is gericht op het verkrijgen van meer inzicht in de bewegingen van freestyle snowboarden om zo atleten voor te bereiden op een gezonde en betere prestaties.

Home » Projecten » Freestyle prestaties meten met snowboarders

projectnaam

Snowboard NeXT: insight in the movement of snowboard freestyle in order to adjust performance training of the athletes

betrokken instellingen

NeXT
Next Snowboarding Collective
Sportinnovator
De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV)

Hoe meet je freestyle-prestaties van snowboarders?

Hoe kunnen we de freestyle-prestaties van snowboards meten? En als we dit meten, hoe kunnen we dit dan vertalen naar betere en gezonde prestaties?  Er was een duurzame onderzoeksmethode nodig om niet alleen data te verzamelen maar ook metingen op te zetten voor praktische adviezen in prestatiegericht trainen.

We hebben interessante maatregelen bepaald, zoals de hoeksnelheden van de verschillende segmenten tijdens de voorbereidings-, vlucht- en landingsfase van de truc.

Tien lichaam meetsensoren 

In alle opzichten hebben we bovengenoemde doelstellingen kunnen verwezenlijken. Door gebruik te maken van tien kleine inertiële meeteenheden (IMU’s) verzamelden we systematisch de kinematische informatie tijdens freestyle-snowboardtrucs, zowel op een droge helling als in een indoor funpark op sneeuw. We hebben interessante maatregelen bepaald, zoals de hoeksnelheden van de verschillende segmenten tijdens de voorbereidings-, vlucht- en landingsfase van de truc, maar ook welk van de segmenten de rotatie initieert of beëindigt.

Verder is er een open-source data-analysetool ontwikkeld waarmee de gebruiker de verzamelde gegevens kan laden en visualiseren en de grafieken kan markeren met de hierboven genoemde informatie.

De toekomst van snowboarders

In de toekomst kunnen deze gegevens worden gebruikt om de belasting van de wervelkolom van de atleet tijdens de landing te schatten, ter voorkoming van blessures. Voor de toekomst is een verbeterde visualisatie bedoeld die het verloop van de beweging weergeeft en daardoor makkelijker te begrijpen is voor de atleet.

Ook wordt bij het verzamelen van meer gegevens een atleten database gepland, zodat trainings- en wedstrijdgegevens kunnen worden opgeslagen. Hierdoor kan het team begrijpen welke uitvoeringskenmerken tot betere beoordelingen kunnen leiden.

Contact

Hoofdonderzoeker en assistent professor Sina Davids: S.davids@vu.nl

Lees ons magazine

 

Contactinformatie