Pre-Professional Dance Coaching: verantwoord professioneel danser worden

We merken dat getalenteerde dansers, die een carrière in de danswereld ambiëren, vaak onvoldoende voorbereid zijn op de realiteit van het beroep. Hun focus ligt voornamelijk op het ontwikkelen van technische vaardigheden door intensieve lessen op hun lokale dansscholen en het volgen van workshops daarbuiten. Hoewel het idee van hele dagen dansen voor velen een ultieme droom is, zijn zij zich vaak niet bewust van de bijkomende uitdagingen en vereisten die een professionele danscarrière met zich meebrengt.

Home » Projecten » Pre-Professional Dance Coaching: verantwoord professioneel danser worden

projectnaam

Het Pre-Professional Dance Coaching programma

betrokken instellingen

Flexdansstudio
Vrije Universiteit Amsterdam
Hogeschool van Amsterdam Urban Vitality

Wil je dit jaar écht een voorsprong maken richting je dansdromen? Ons Pre Professional Dance Programma start 6 oktober en biedt je alles wat je nodig hebt: van persoonlijke begeleiding tot mentale training. Zorg dat je klaar bent voor de audities en verzeker jezelf van een plek. Schrijf je nu in via info@preprofessionaldancecoaching.nl

Ontstaan Pre-Professional Dance Coaching

Tijdens een praktijkstage aan de Vrije Universiteit, Afdeling Bewegingswetenschappen, is een waardevolle en professionele samenwerking ontstaan tussen Saskia de Badts, een van de ontwikkelaars van het Pre-Professional Dance Coaching (PPDC) programma, en dr. Raôul Oudejans sport- en prestatiepsycholoog van Amsterdam Institute of Sport Sciences (AISS). De Badts en Oudejans hadden reeds eerder contact, omdat beiden een diepe fascinatie delen voor de enorme bewegingsvaardigheid waarmee dansers interacteren met hun omgeving, voor de manier waarop zij bewust omgaan met hun eigen lichaam, de mentale uitdagingen en de oneindige mogelijkheden om hierin te excelleren.

Mentale veerkracht ontwikkelen; dansers moeten in staat zijn om te gaan met prestatiedruk tijdens audities, evenals met afwijzing, teleurstelling, zelfvertrouwen en hun lichaamsbeeld.

Inzichten praktijkstage

Tijdens de praktijkstage bleek dat met name in het eerste jaar veel problemen voorkomen hadden kunnen worden als dansers mentaal en fysiek beter voorbereid waren. Het is bijvoorbeeld essentieel dat dansers:

• Inzicht hebben in welke voeding optimaal is voor hun lichaam en hoe zij hun energieniveau op peil kunnen houden om hele dagen intensief te dansen.
• Een weloverwogen keuze maken voor een dansopleiding die aansluit bij hun ambities en capaciteiten, in plaats van willekeurig audities af te leggen om ergens aangenomen te worden. Een grondig begrip van het auditieproces en een gedegen voorbereiding daarop is essentieel.
• Kennis hebben van hun fysieke sterke punten en de uitdagingen waarmee zij te maken kunnen krijgen. Door sportspecifieke oefeningen te integreren, kunnen zij anticiperen op blessures, vooral bij de overgang van 8 uur dansen per week naar intensieve dagelijkse trainingen.
• Mentale veerkracht ontwikkelen; dansers moeten in staat zijn om te gaan met prestatiedruk tijdens audities, evenals met afwijzing, teleurstelling, zelfvertrouwen en hun lichaamsbeeld.

De praktijkstage, die heeft geresulteerd in de ontwikkeling van het E-book, markeert een belangrijke eerste stap in het proces om dansers zowel mentaal als fysiek optimaal voor te bereiden op de uitdagingen van een professionele danscarrière.

Contact

Wil je een samenwerking starten met AISS? Ontdek de verschillende mogelijkheden door te mailen naar r.oudejans@vu.nl.

Lees ons magazine

 

Contactinformatie