Eerlijker zwemmen: een nieuw classificatie systeem

De criteria voor visueel beperkten is in elke sport bijna hetzelfde. Dit betekent dat visuele beperkingen binnen verschillende sporten op dezelfde manier worden benaderd. Maar is dat nog wel eerlijk? Om een eerlijk speelveld te creëren zijn er verschillende classificaties nodig per beperking. In opdracht van het International Paralympic Committee (IPC) voeren experts uit het AISS netwerk onderzoek uit naar de criteria van visueel beperkte zwemmers.

Home » Projecten » Eerlijker zwemmen: een nieuw classificatie systeem

projectnaam

The Relationship Between Visual Function and Performance in Para Swimming

betrokken instellingen

Vrije Universiteit (VU)
International Paralympic Committee (IPC)
Institute Brain and Behavior Amsterdam
Vision and Hearing Sciences Research Group

Het huidige classificatiesysteem

Het huidige systeem categoriseert een visuele beperking op basis van gezichtsscherpte en gezichtsveld. Atleten worden ingedeeld in de classificatie B3 (minst beperkt), B2 (matig beperkt) of B1 (volledig blind). Een aantal atleten merkten op dat het huidige systeem in de gemeenschap niet ideaal is. De classificatie van beperkingen is oorspronkelijk gebaseerd op de medische diagnose van een atleet. Een probleem van de classificatie is dat de impact van een beperking varieert per sport omdat elke sport anders is. 

De sport geweerschieten is onlangs de eerste sport geworden met één specifiek classificatiesysteem. Onderzoek in geweerschieten toonde aan dat slechts één classificatie in die sport noodzakelijk was, omdat functioneel blinde atleten even goed konden presteren als atleten met een veel mindere visuele beperking. Dat komt omdat atleten op auditieve feedback van het geweer kunnen vertrouwen. De zwemgemeenschap is ook op zoek naar antwoorden binnen hun sport.

“De classificatie van beperkingen is oorspronkelijk gebaseerd op de medische diagnose van een atleet. Een probleem van de classificatie is dat de impact van een beperking varieert per sport omdat elke sport anders is”.

Een nieuw classificatiesysteem

Tijdens internationale wedstrijden zijn 45 paralympische zwemmers gemeten naar hun prestaties in o.a. racetijd, starttijd, snelheid en draaitijd. Met gebruik van The Berkeley Rudimentary Vision Test  zijn verschillende tests afgerond die aspecten van de visuele beperking blootleggen. Voorbeelden hiervan zijn blootleggen van het vermogen om contrast te zien, dieptewaarneming, lichtgevoeligheid en bewegingsperceptie.

In het onderzoek werd duidelijk dat slechts twee classificaties in plaats van drie noodzakelijk zijn voor een legitieme competitie bij zwemmen voor visueel beperkten. Één voor deels ziende atleten en één voor functioneel blinde atleten. De verwachting is dat atleten op een eerlijkere manier worden beoordeeld.

Voordat er implementatie plaatsvindt zal het resultaat besproken worden met het IPC en de internationale zwemgemeenschap. De aanbevelingen voor Parijs 2024 zullen niet worden gebruikt, maar voor Los Angeles 2028 is de kans goed aanwezig. 

Contact

Voor vragen gerelateerd aan dit onderwerp, neem contact op met:

David Mann, clinical optometrist and Director of the International Paralympic Committee R&D Centre for the Classification of athletes with vision impairment. d.mann@vu.nl

Lees ons magazine

 

Contactinformatie