Blessures van fitnessatleten en hardlopers
De gegevens zijn verzameld uit een grootschalige, op bevolkingsdemografie gebaseerde studie, ‘Blessures en Lichamelijke Activiteit in Nederland’ (IPAN). VeiligheidNL rekruteerde jaarlijks ongeveer 11.000 deelnemers via telefonische interviews of online vragenlijsten. Alleen atleten van 18 jaar en ouder werden in de studie opgenomen. Het aantal atleten en blessures werd per jaar berekend voor elke sport afzonderlijk. Atleten die in de afgelopen 12 maanden met een sport waren begonnen, werden als ‘beginners’ in die sport beschouwd. Degenen die al langer dan 12 maanden deelnamen aan een sport, werden als ‘ervaren’ beschouwd. Het blessurerisico werd uitgedrukt als het aantal blessures per 1000 uur sporten.
We hebben onderzocht of beginnende fitnessatleten meer kans hadden op blessures dan ervaren fitnessatleten. Hierbij keken we naar de jaren 2010 tot 2014 en hoeveel uren de mensen aan fitness besteedden. Daarnaast werd er een analyse uitgevoerd om het risico op blessures bij zowel beginnende als ervaren hardlopers gedurende de 5 jaar te onderzoeken. Hierbij werd rekening gehouden met het jaar en de hoeveelheid uren die er werd hardgelopen.
Een extra complicatie is dat veel beginnende sporters niet bewust bezig zijn met blessurepreventie, omdat ze vaak niet weten hoe ze blessures kunnen voorkomen en zich niet realiseren hoe belangrijk dat is.
Resultaten
In een periode van 5 jaar meldden 9209 fitnessatleten 370 fitnessgerelateerde blessures, terwijl 5426 hardlopers 537 hardloopgerelateerde blessures rapporteerden. De gewogen gegevens lieten zien dat tussen 2010 en 2014 het aantal beginnende fitnessatleten iets daalde, terwijl het aantal beginnende hardlopers licht steeg. Elk jaar was het risico op blessures hoger bij beginnende atleten in vergelijking met ervaren atleten, zowel bij fitnessactiviteiten als bij hardlopen. Het aantal blessures bij hardlopen was veel hoger dan bij fitnessgerelateerde activiteiten.
Niet genoeg aandacht voor blessurepreventie
Blessures zijn een groot probleem voor beginnende sporters en kunnen ertoe leiden dat ze stoppen met sporten. Omdat ze vaak niet weten hoe ze blessures kunnen voorkomen, is blessurepreventie niet altijd effectief bij deze groep. Met de toegenomen aandacht voor een actieve levensstijl en sporten, vooral bij mensen die minder fit zijn, zal het aantal blessures waarschijnlijk toenemen, vooral bij beginnende sporters. Dit kan de voordelen van fysieke activiteit voor deze groep beperken.
Een extra complicatie is dat veel beginnende sporters niet bewust bezig zijn met blessurepreventie, omdat ze vaak niet weten hoe ze blessures kunnen voorkomen en zich niet realiseren hoe belangrijk dat is. Ze hebben vaak nog geen ervaring met blessures en voelen daardoor minder de noodzaak om zichzelf te beschermen. Meer onderzoek is nodig om inzicht te krijgen in de wereld van beginnende sporters, hun overtuigingen, motivatie en kennis. Alleen dan kunnen we effectieve preventieprogramma’s ontwikkelen die ook voor beginners werken.
Contact
Wil je een samenwerking starten met AISS? Ontdek de verschillende mogelijkheden door te mailen naar Evert Verhagen hoogleraar Sport, Bewegen & Gezondheid en programmamanager Gezond Sporten: e.verhagen@amsterdamumc.nl