Presteren onder druk: Inzicht in ongewilde schoten bij de de Nationale Politie

Binnen het Amsterdam Institute of Sport Science wordt een promotieonderzoek uitgevoerd naar het ontstaan van ongewilde schoten bij de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de Nationale Politie. Het onderzoek richt zich op het identificeren van risicofactoren en omstandigheden die kunnen leiden tot het onbedoeld lossen van een schot in operationele situaties.

Home » Projecten » Presteren onder druk: Inzicht in ongewilde schoten bij de de Nationale Politie

projectnaam

Onderzoek naar ongewilde schoten bij Dienst Speciale Interventies (DSI)

betrokken instellingen

Presteren onder druk is een thema binnen de programmalijn Sport & Presteren. In de sportwereld is het vermogen om onder hoge druk optimaal te blijven functioneren essentieel voor succes.

Diezelfde mentale vaardigheden zijn ook cruciaal in andere veeleisende beroepspraktijken, zoals bij politie-eenheden en defensie. In beide domeinen moeten professionals in stressvolle en risicovolle situaties snel én adequaat handelen, waarbij controle over het eigen gedrag van levensbelang kan zijn. Het promotieonderzoek sluit hiermee naadloos aan bij het bredere doel van deze programmalijn: inzicht krijgen in de psychologische processen die topprestaties mogelijk maken, juist wanneer de druk het hoogst is.

Het project ging 1,5 jaar geleden van start met een stevig onderzoeksplan en sindsdien zijn er belangrijke stappen gezet. In het eerste jaar is op verschillende manieren data verzameld: via focusgroepen met professionals uit de praktijk, een Scoping Review van bestaande literatuur, en een experiment waarin waardevolle experimentele data werd verzameld. Deze combinatie van praktijkervaring en wetenschappelijke analyse heeft inmiddels geleid tot waardevolle inzichten in het fenomeen.

Hoewel de analyse van de data en het schrijven van wetenschappelijke publicaties nog in volle gang is, wordt ook al vooruitgekeken naar de volgende fase van het onderzoek. Op basis van de opgedane kennis is het oorspronkelijke plan deels bijgestuurd om nog beter aan te sluiten op de praktijk.

Om die verbinding met de praktijk verder te versterken, vond onlangs een interactieve brainstormsessie plaats in de AISS Hub, samen met professionals van de DSI. Tijdens deze sessie werd gezamenlijk nagedacht over vervolgvragen en mogelijke onderzoekslijnen. Deze uitwisseling van ideeën heeft geleid tot nieuwe inzichten en een aangescherpte onderzoeksrichting.

Het promotietraject wordt uitgevoerd door: Karlijn Kooijman (Vrije Universiteit Amsterdam), onder begeleiding van Vana Hutter (Vrije Universiteit Amsterdam) en Raoul Oudejans (Vrije Universiteit Amsterdam)

Lees ons magazine