Amsterdam Movement Sciences

Onderzoeksinstituut Amsterdam Movement Sciences (AMS) is in 2017 opgericht als vervolg op onderzoeksinstituut MOVE. Founding partners van AMS zijn de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC, en hun leden zijn junior en senior onderzoekers van de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen (FGB) en de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, beide VU Amsterdam, en onderzoekers van verschillende afdelingen bij Amsterdam UMC, ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam), en onderzoekers van de Faculteit der Gezondheid van de Hogeschool van Amsterdam (Hogeschool van Amsterdam).

Hun inspiratie wordt onderbouwd door innovatief, verrassend klinisch en fundamenteel onderzoek naar het menselijk bewegen, en is georganiseerd in vijf programma’s: Sport, Musculoskeletale Gezondheid, Weefselfunctie & Regeneratie, Veroudering & Vitaliteit en Rehabilitatie & Ontwikkeling.

Bij Amsterdamse Bewegingswetenschappen worden verschillende vakgebieden gecombineerd met innovatieve technieken met focus op implementatie en gebruik in de samenleving. Ze zijn partners van patiënten en topsporters, kaakchirurgen en fysiotherapeuten, branche- en zorgverzekeraars, sportcoaches en celbiologen; zolang menselijke beweging centraal staat.

Met de vertaling van kennis uit hun onderzoek naar voedings-, leefstijl- en trainingsadviezen, klinische richtlijnen, uitvindingen en advies aan professionals dragen ze bij aan de bevordering van het maatschappelijk welzijn.

Selectie Projecten

Effectief trainen als amateursporter

sport en presteren
Welke trainingsmethode (gepolariseerd of HIIT) is de meest effectieve methode om de duurprestatie van een amateur (duur)sporter te verbeteren?
Naar project

Blessure cijfers bij aangepaste sporters

aangepast sporten
In dit artikel onderzoeken we waarom het van belang is maatregelen te nemen ter voorkoming van gezondheidsproblemen bij sporters, door inzicht te verkrijgen in de prevalentie en ernst van blessures en ziekten die verband houden met sport.
Naar project

Knieprothese en intensief sporten

gezond sporten
Tot op heden is de relatie tussen fysieke activiteit op het loslaten van een totale knieprothese niet duidelijk. Hierdoor zijn behandelaren vaak terughoudend in hun advies. Maar is dat terecht?
Naar project

Lees ons magazine