Het naleven van de bewegingsrichtlijnen
Op basis van een vragenlijst zijn deelnemers ingedeeld in twee SCI oefenrichtlijnen die verschillen in belasting. De MG-richtlijnen bevatten gematigde aerobe oefeningen gericht op fitheid en cardiometabole gezondheid. De TW-richtlijnen adviseren intensievere wekelijkse trainingen, met zowel zware aerobe oefeningen als krachttraining, om een betere algehele gezondheid te bevorderen.
Verschillen in persoonlijke, letsel-, fitheids- en gezondheidskenmerken tussen de groepen werden getest om te beoordelen of het naleven van de richtlijnen word geassocieerd met een betere fitheid en gezondheid.
De MG-richtlijnen bevatten gematigde aerobe oefeningen gericht op fitheid en cardiometabole gezondheid. De TW-richtlijnen daarentegen adviseren intensievere wekelijkse trainingen, met zowel zware aerobe oefeningen als krachttraining, om een betere algehele gezondheid te bevorderen.
Conclusies van MG- en TW richtlijnen
Het naleven van de richtlijnen leidde tot betere fysieke fitheid en ademhalingsfuncties, maar de mate van verbetering verschilde tussen de groepen. De TW-richtlijnen resulteerden in aanzienlijk betere resultaten dan de MG-richtlijnen. De MG-richtlijnen resulteren in een lagere BMI en betere fitheidsresultaten, terwijl de TW-richtlijnen leidden tot een lagere middelomtrek en hogere inspanningscapaciteit. De TW-groep vertonen voordelen in ademhalings- en oefencapaciteit vergeleken met de inactieve groep en de MG-groep.
Ondanks de verbeteringen in fitheid, zijn de verschillen in gezondheidsparameters zoals bloeddruk en cholesterol tussen de groepen beperkt. Vrouw zijn, ouderdom, tetraplegie en een lager opleidingsniveau verminderen de kans om de richtlijnen te halen. Regelmatige oefening volgens deze richtlijnen bevordert de gezondheid en fitheid van rolstoelgebruikers met een dwarslaesie natuurlijk wel.
Contact
Wil je een samenwerking starten met AISS? Ontdek de verschillende mogelijkheden door te mailen naar jasmijn.holla@inholland.nl