Judo veiliger maken: het IPPON Warm-Up Programme

Het International Judo Federation (IJF) besteedt veel aandacht aan de veiligheid van judoka’s. Toch blijken de blessurecijfers hoog uit te vallen bij judoka’s. Op jaar basis hebben topsporters en recreanten gemiddeld 35% blessuregevallen. Een sport specifiek blessurepreventie programma is een bekend middel hoge blessurecijfers te remmen. Onderzoekers vroegen zich af of hoe een sport specifiek blessureprogramma voor judoka's eruit zou zien.

Home » Projecten » Judo veiliger maken: het IPPON Warm-Up Programme

projectnaam

Systematic development of an injury prevention programme for judo athletes: the IPPON intervention.

betrokken instellingen

Amsterdam UMC
Universiteit van Amsterdam
Vrije Universiteit
Judo Bond Nederland

Het Knowledge Transfer Scheme

De brug tussen de wetenschap in blessurepreventie en de judosport ontbreekt momenteel. Een specifiek blessurepreventie programma voor zowel recreatieve sporters als topsporters is een mogelijkheid voor de IJF om internationaal blessures te verminderen en direct impact te maken op de judo gemeenschap.

Om dit te bereiken is het Knowledge Transfer Scheme (KTS) als onderzoeksmethode gebruikt. Het KTS richt zich op het overbrengen van kennis van onderzoek naar de praktijk, waarbij zowel vragen van de praktijk als het beschikbare bewijs een rol spelen. Samen met experts in het AISS netwerk is er onderzocht of een sport specifiek blessurepreventie programma voor judoka’s kan worden ontwikkeld.

“De brug tussen wetenschap in blessurepreventie en de sport judo ontbreekt nog”

Het IPPON Warm-Up programme

Met gebruik van het KTS is het IPPON Warm-up programme ontwikkeld. Het programma bestaat uit 36 oefeningen verdeeld over verschillende categorieën. De oefeningen zijn door 34 judoka’s op drie verschillende judo scholen getest. De participanten moesten twee keer per week het IPPON Warm-up programme uitvoeren gedurende een periode van vier weken.

Dit is een 10-15 minuten durend warming-up programma met dynamische oefeningen gericht op de knie, schouder en enkel. Voor het IPPON Warm-up programme is het gewenst om vier oefeningen per categorie uit te voeren om zo de kans op blessures te verkleinen.

De trainers waren positief over het inzetten van het IPPON Warm-up programme. Positieve elementen als plezier van de atleten, het voorkomen van blessures en gerichte oefeningen voor bepaalde spiergroepen kwamen allemaal naar voren in de evaluatie.

Het IPPON Warm-up programme

Tutorials van het IPPON Warm-up Programma 

Contact

Voor meer informatie over dit onderzoek neemt contact op met:

Lees ons magazine

 

Contactinformatie